8 óra munka

Munka keresésben szeretnénk segíteni. Munkalehetőség ma. Álláspiaci információk, friss hírek a munkaügyekről.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2010.03.05. 12:24 8 óra munka

Kire vadásznak a cégek?

Amikor valaki megpályázik egy állást, általában konkrét elképzelései vannak arról, mit vár: érdekes feladatokat, kihívásokat vagy csak jól kiszámítható, kényelmes munkát, kellemes munkahelyi légkört, segítő kollégákat, tisztességes fizetést. De mire vágynak a munkaadók? Íme a legfontosabb elvárások, amelyek a megfelelő munkatárs kiválasztásakor a sokat nyomnak a latban.


 

A Carrier Builder nevű álláskereső oldal és a Robert Half International közös, 2009-es felméréséből kiderül, mit várnak a munkaadók alkalmazottaiktól. A megkérdezettek 36 százaléka szerint legfontosabb, hogy a dolgozó megfelelően képzett legyen, míg 31 százalékuk a kezdeményezőkészséggel megáldott alkalmazottakat keresi. A felmérésben részt vevő munkaadók 21 százaléka szerint a kreativitáson van a hangsúly. (A felmérés általános, a gyakorlatban leginkább a munkakörtől függ, kinél, mik az elvárások.) De mit, legfőképpen kit keresnek a munkaadók?

Hosszú-távú beruházás

Ha leendő főnököd úgy látja, hosszú távra tervezhet veled (olyan lehetőségeket fedez fel benned, amelyek a cég érdekét szolgálják), nyert ügyed van. A sokoldalú, jól képzett és többéves szakmai tapasztalattal bíró jelöltek, akik lojálisak, hosszú távra terveznek – nem csak sodródnak az árral, vagyis náluk nem áll fönn annak veszélye, hogyha jobbat találnak, rögtön távoznak a cégtől – keresettek.

 


Csapatmunka

Képes vagy zavartalanul együttműködni másokkal? Nem a saját érdekeidet és karriercéljaidat tartod szem előtt, hanem a közös siker, a cég sorsa a legfontosabb, egyéni sikereidet is ennek rendeled alá? A munkaadóknak az is fontos szempont, hogy alkalmazottaik képesek-e egy csapatban játszani. Aki erre képtelen – kizárólag saját érdekeit tartja szem előtt, csak arra koncentrál, hogy karrierjét építse, másokat is háttérbe szorítva – előbb-utóbb magára haragítja a többieket, összetűzésbe keveredik a kollégákkal, ez pedig nem tesz jót a munkahelyi légkörnek, megmérgezheti a hangulatot. Egy civódó kollektíva minden munkaadó rémálma. A csapatmunka ezért a boldogulás záloga.

Önálló munka, kezdeményezőkészség

Egyedül is megállod a helyed? Bármit rád bízhatnak, biztos, hogy boldogulsz, és nem kell mindig a kezedet fogni, ha fontos döntést kell meghoznod? Amellett, hogy valaki jó csapatjátékos, lehet önálló, megbízható és ambiciózus, aki a céges érdekek mellett saját céljait, előrejutását is szem előtt tartja. Legjobb, ha megtalálod az egyensúlyt, akkor van esélyed az előrejutásra, arra hogy kollégáid és főnököd megbecsülését is kivívd.

Profittermelés

Az egyik legfontosabb szempont, ami kiválasztáskor előtérbe kerül, hogy az alkalmazott munkájával mennyi hasznot termel majd a cégnek, hogyan tudja kamatoztatni tudását a vállalat érdekében. A kreativitás, teherbírás, rátermettség, megbízhatóság mind olyan tulajdonság, amely egyéb kvalitásokkal társulva – mint a határozottság, empátia, szakmai tudás és tapasztalat, jó emberismeret, leleményesség – a dolgozó malmára hajtja a vizet. A vállalatok többsége munkaerő-felvételkor arra fókuszál, hogy hosszú távra megszerezze a profittermelés szempontjából legmegfelelőbb alkalmazottakat - a közép- és felsővezetőktől kezdve a pénzügyes, értékesítő, HR-es kollégákig.

Jó problémamegoldó készség

Mindig tudod, hogyan kell elsimítani egy konfliktust? Hogyan keveredhetsz ki a kényes helyzetekből, anélkül, hogy saját magadnak kínos perceket szereznél? Tudod, hogyan kell bánni az emberekkel? Az alkalmazott, akinek helyén van az esze, talpraesett és elég határozott ahhoz, hogy elboldoguljon, még akkor is, ha több ember jólétre, sorsa függ döntéseitől, kincset ér a cégvezetők számára. Lehetsz akármilyen jó szakember, ha nem találod meg a hangot kollégáiddal, nem vagy képes rá, hogy elsimítsd a gyakorlatban felmerülő gondokat. Ilyenkor ugyanis szükség van valakire, aki segít, aki „navigál”, hogyan igazodj el az emberi kapcsolatok útvesztőjében. A jó kommunikációs készség is elvárás lehet egyes vállalatoknál, különösen, ha a meghirdetett pozícióhoz szükség van a jó beszélőkével megáldott kollégára.

Megosztott figyelem

Akik egyszerre több dologra is tudnak figyelni, nem csak egyetlen feladatra képesek koncentrálni – több projekten is dolgoznak egyidőben, tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel, miközben adminisztrálnak egyeztetnek – szintén kapósak lehetnek, képességük termelékenységük záloga, ahogy a több területen brillírozó, széleskörű ismeretekkel bíró dolgozók is kívánatosak a vállalatok számára.
 


 forrás: http://www.8-ora-munka.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: munka


A bejegyzés trackback címe:

https://8oramunka.blog.hu/api/trackback/id/tr831792007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása