8 óra munka

Munka keresésben szeretnénk segíteni. Munkalehetőség ma. Álláspiaci információk, friss hírek a munkaügyekről.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2010.02.23. 15:07 8 óra munka

Távmunka

Hazánkban nagyon kevesen dolgoznak távmunka keretében, aminek az is oka lehet, hogy sokan, sokféleképpen értelmezik a távmunka fogalmát. Cikkünkben a jogi szabályozást foglaltuk össze, amelyből kiderül, kit is nevezünk távmunkásnak, mi az a távmunka-munkaszerződés és mit tartalmaz.


  munkavégzési formák rendszerében két alapvető típus különböztethető meg. Az egyik típus a tipikus munkavégzési forma, amelyre jellemző a munkáltató és munkavállaló közötti, a foglalkoztatás feltételeit a szokványos alkalmazási rendelkezések és jogszabályok szerint rendező, határozatlan időre kötött munkaszerződés, melyből a munkavállalót törvényben meghatározott jogok és kötelezettségek illetik meg.

A munkavégzési forma másik típusa esetében atipikus vagy rugalmas munkáról beszélünk, amely alkalmával nem érvényesülnek a hagyományos munkaviszony főbb jellemzői, azaz a munkavállaló határozott időre szóló munkaszerződésben, rész-munkaidőben, polgári jogviszonyon alapuló szerződéssel végez olyan új elgondoláson alapuló munkát, ahol a munkaidő eloszlása a felek igényei szerint alakul (távmunka, bedolgozás, munkaerő-kölcsönzés, alkalmi munka, önfoglalkoztatás).

Munkajogviszony vagy önálló munkavégzés?

A 2004. évi XXVIII.-as törvény bevezette a távmunkát a munka törvénykönyvébe. Ennek megfelelően Magyarországon távmunka-munkaszerződés is köthető, amely speciális elemekkel bővíti a hagyományos munkaszerződéseket. Ezen túlmenően a távmunkavégzésre vállalkozói jogviszony és megbízásnak minősülő szabadfoglalkozás is létesíthető, amely során nem jön létre munkajogviszony, de munkaszervezési szempontból a bedolgozó jogi személy távmunkát végez.

Azt, hogy munkaviszonyról vagy vállalkozásnak, illetve megbízásnak minösülő szabadfoglalkozásról van szó távmunka esetében, azt a szerződés tartalma és a munkát végző egzisztenciális státusza dönti el. Ahhoz, hogy a távmunkás önálló munkavégzőnek minősülhessen (vállalkozói jogviszony, megbízott szabadfoglalkozás) két együttes feltételnek kell teljesülnie. Egyrészt a munkaidő, és a munkahely meghatározása teljesen a távmunkás lehetősége legyen, valamint egzisztenciális feltétel, hogy a piacon önállóan megjelenő személyről legyen szó. Ellenben munkajogviszonyról van szó a távmunka esetében akkor, ha a munkavégzés a munkát adó utasításainak megfelelően történik, az ellenőrzés és a felügyelet valamilyen formája is megjelenik a jogviszonyban.

 

Több info: http://www.8-ora-munka.hu

Szólj hozzá!

Címkék: munka otthon végezhető munka távmunka munkalehetőség


A bejegyzés trackback címe:

https://8oramunka.blog.hu/api/trackback/id/tr161766367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása